Než si v dalších článcích napíšeme o jednotlivých filtrech ještě o něco více, pokusím se zmínit základní rozdíly mezi paletou nabízených filtrů. Jako jiné značky, nabízí i Cafec filtry papírové různých tvarů dle typu překapávače, dále různých velikostí u těchto tvarů a také přírodní (hnědé) nebo bělené (bílé).
Odlišnosti jsou v podstatě dvě zásadní.
První je, že Cafec nenabízí jenom klasické papírové filtry, ale i filtry z manilského konopí Abaca manilské konopí Tento materiál je nejenom ekologický s certifikátem udržitelnosti, ale poskytuje široký prostor k dalšímu experimentování při přípravě kávy.
U řady Abaca máte na výběr jak mezi nebělenými přírodními (hnědými), tak i bělenými. U bělených filtrů je krom původní řady Abaca nedávno i nová řada Abaca+, která má díky nové technologii (Fine-Grained) poměrně rychlý průtok je určena spíše pro zkušenější uživatele, kteří si umí využít ostatní proměnné (mletí, techniku nalévání, teplotu vody, apod.) a naplno tak využít tuto řadu.
Druhou odlišností, která platí jak pro řadu papírových filtrů, tak pro řadu Abaca, je několik alternativ výrobního procesu, kterými se dosáhne odlišných vlastností jednotlivých filtrů. Krepování-vrstvení (z jedné nebo obou strany, hustota, apod..) a sušení. Ve zkratce rozdílných otáček válce a sušícího bubnu, popřípadě sušením v plochém stavu horkým vzduchem, kdy dosáhneme oboustranného vrstvení-krepování.
Není bez zajímavosti, že zakladatel firmy Shigeji Nakatsuka nepovažuje za nutné filtry prolévat horkou vodou pro eliminaci papírových vjemů a na svých videích prohřívá jenom překapávač a až potom vloží filtr. Ale propláchnutím samozřejmě nic nepokazíte a i my to děláme :-) Všechny filtry (i překapávače a konvice) jsou vyráběny výhradně v Japonsku.